Selamat Hari Raya Idul Fitri 1436H

Selamat Hari Raya Idul Fitri 1436H

Isnin, 8 Disember 2014

SALAH GUNA KUASA FELCRA RM 700K : SERAHAN LAPORAN KEPADA SPRM


Berikutan pemberian Bonus yang tidak telus kepada Lembaga Pengarah Felcra, Pengerusi  BAPA Badan Bertindak Peserta Felcra Kebangsaan bertindak untuk membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegah Rasuah SPRM pada hari ini, 8 Disember, jam 3.30 petang. Serahan laporan dibuat di Pejabat SPRM Kuala Lumpur, Jln Cochrane, 50988, Kuala Lumpur.

Berdasarkan laporan PAC Public Account Committee atau kira-kira wang Awam kira-kira RM700 000 diluluskan oleh lembaga pengarah Felcra untuk kepentingan mereka tanpa kelulusan kementerian.

Felcra Bhd adalah sebuah syarikat dan mereka hanya boleh memberi ganjaran kepada diri sendiri jika mendapatkan kelulusan daripada para pemegang saham di mesyuarat agung tahunan.

Lembaga pengarah agensi tanah persekutuan itu mengabaikan perintah perbendaharaan selama tiga tahun apabila memberikan diri mereka bonus, walaupun pegawai Kementerian Kewangan berada dalam lembaga itu dan memimpin jawatankuasa audit.

Tadbir urus yang lemah dan sengaja tidak mematuhi arahan Perbendaharaan disedari baru baru ini melalui pendengaran di hadapan Jawatankuasa Kira-kira Awam (PAC), yang mendorong BAPA agar menggesa siasatan lanjut dibuat atas kemungkinan berlaku pecah amanah.

Justeru kami berharap  peserta Felcra di seluruh negara membuat aduan di Balai Polis yang berdekatan agar kepentingan mereka sebagai tuan tanah terpelihara.

Terus beristiqamah,

Haji Razman Zakaria
Pengerusi BAPA
(Badan Bertindak Peserta Felcra Kebangsaan)
Pesuruhjaya PAS Perak

8 Disember 5 petang


Pemberian bonus Felcra, Bapa lapor ke SPRM

KUALA LUMPUR: Isu pemberian bonus secara tidak adil dALAM kalangan ahli lembaga pengarah Felcra yang didedahkan Jawatankuasa Kira-Kira Negara (PAC) baru-baru ini membuktikan pendedahan Badan Bertindak Peserta Felcra (Bapa) sebelum ini berasas. 
Justeru, bagi memastikan isu tersebut disiasat secara telus, Bapa mengambil langkah membuat laporan ke Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Kuala Lumpur, hari ini. 
Pertemuan itu diharapkan dapat membuka ruang kepada SPRM untuk menyiasat isu tersebut selaras dengan pendedahan yang dilaporkan PAC.
Pertemuan itu diketuai Pengerusi Bapa, Haji Razman Zakaria selain turut diiringi Pengerusi Pertubuhan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman, di pejabat agensi itu, di Jalan Cochrane. 
Ketika ditemui selepas pertemuan tersebut, Razman memaklumkan pihak SPRM meminta beliau untuk membuat laporan polis berhubung kerana agensi itu beranggapan isu tersebut membabitkan kesalahan jenayah dan bukannya rasuah. 
"Selaras dengan cadangan pegawai SPRM tadi, maka Bapa akan membuat laporan polis di Ipoh, esok berhubung isu itu, selain meminta Bapa di peringkat negeri juga berbuat demikian," tegas beliau ketika ditemui di luar bangunan SPRM Kuala Lumpur. 
Bagaimanapun, katanya pihak SPRM tetap memberikan jaminan untuk menyiasat  perkara tersebut.
Dalam masa sama, Pesuruhjaya PAS Perak itu turut mengharapkan SPRM bersedia bekerjasama untuk meneliti semua laporan-laporan berhubung penyelewengan yang berlaku di Felcra, yang sebelum ini didedahkan Bapa. 
Sebelum ini, PAC yang diketuai Datuk Nur Jazlan Mohamed, dalam laporan PAC menyatakan pemberian bonus kepada ahli lembaga pengarah Felcra dibuat tanpa kelulusan Kementerian Kewangan. 
Bonus tersebut diluluskan Felcra untuk diberikan kepada lembaga pengarah Felcra, termasuk tiga timbalan menteri iaitu Timbalan Menteri Pertaanian dan Asas Tani, Datuk Tajuddin Abdul Rahman, yang sebelum ini merupakan bekas Pengerusi Felcra,  Timbalan Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri Ismail Abdul Muttalib, dan Timbalan Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerjaan Tempatan, Datuk Halimah Siddique. – HARAKAHDAILY 8/12/2014

0 comments:

Catat Ulasan